Theaterteksten voor liefhebberstoneel Christophe Mailleux Nieuw 2019 Welkom Auteur Nieuw 2015 Nieuw 2017 Nieuw 2019 Toneelwerk Galerie Gedichten Contact
Christophe Mailleux - 2021
De Oogst van de Leugen” - januari 2019

Inhoud

Ergens in een voormalig Oostblokland woont een verpleegster in armoedige omstandigheden samen met een aantal  patiënten met een mentale aandoening. Door de oorlog hebben zij hun tehuis moeten ontvluchten en hebben na lang  rondzwerven onderdak gevonden in een vervallen gebouw, veraf van het strijdtoneel.  Haar enige doel bestaat er in het leven van de patiënten zo aangenaam mogelijk te maken, hen te vrijwaren van het  oorlogsgeweld en hen te voorzien in de basisbehoeften. Met de hulp van een boer uit de omgeving, die hen af en toe wat  te eten brengt, tracht ze de oorlogsperiode te overbruggen…   

Karakters (3D & 5H of 4D & 4H)

Alberta ♀ (“de door adel schitterende”) verpleegster, groots door haar belangeloze inzet. Bertok ♂ (“heldere raaf”) de schijnbaar domme, maar doordachte. Autistische trekjes. Boleslaus ♂ (“verdrietig”) sloom, negatief, hypochondrische persoonlijkheid, moedeloos. Flutura ♀ (“vlinder”) de nymfomane, ongeduldig, koket Igna ♀ (“vurige”) temperamentvol, plotse uitbarstingen, vergeetachtig. Luben ♂ (“liefde”) de geweldloze, stottert. Optimist. Lief en zorgzaam. Tenger gebouwd. Boyka ♂ (“om bang van te zijn”) boer, opportunist, stevig gebouwd type. Agent(e)

Decor

Een schraal, sober interieur rijkelijk opgefrist met kosteloze zelfgemaakte decoratie. Een tafel met velerlei stoelen en  andere zitelementen. In de hoek links achteraan een oude zetel.  Linkerzijde:   één deur richting keuken/voordeur  Rechterzijde:   een deur naar de mannenslaapkamer Achterzijde:   links een deur naar de vrouwenslaapkamer, rechts uitgang tuin, daartussen een raam met zicht naar buiten, achterkant. 

Aard

Avondvullend toneelspel in twee bedrijven.

Toelichting

Mijn inspiratie voor dit stuk vond ik bij het krantenartikel “Vergeten Dwazen” dat op 24 januari 2004 in o.a. De Morgen  verscheen (zie artikel). Dit diepmenselijke verhaal, dat zich afspeelt op het kruispunt van werkelijkheid en fantasie, is me  altijd blijven achtervolgen en heeft me ertoe aangezet er een eigen invulling aan te geven. Dit leidde tot “De oogst van de  leugen”, een afgeleide van de feiten, met een aparte invalshoek op oorlog en vluchtelingen.  “De oogst van de leugen” is een dynamische tragikomedie voor 8 personen (3D & 5H of 4D & 4H) waarin kwetsbare  mensen op zoek zijn naar houvast. Hun houdingen zijn soms komisch, soms tragisch, maar altijd oprecht. De karakters  zijn mooi uitgediept en tegelijk nog ruim creatief invulbaar. Hun individuele projecties en visies schetsen een apart beeld  van de kleine mens in de grote, ongrijpbare wereld. Dit avondvullende toneelstuk bestaat uit twee bedrijven en bouwt zich subtiel op naar een onverwachte climax. Mits  minieme aanpassingen is dit stuk ook bruikbaar in jongerentoneel.
Nieuw 2019